La Vilanova que ve

Hi ha un pensament de Lluís Maria Xirinacs que ens hauríem de tatuar dins la closca: “cal lluitar contra el fort per deixar de ser febles i contra nosaltres mateixos quan siguem forts”. Xirinacs assenyala l’error de pensar que nosaltres som els bons i que, com a tals, mai ens equivocarem. Ens sembla pertinent recordar-ho just abans d’unes eleccions. Capgirem Vilanova i la Geltrú-CUP és una candidatura que lluita i que lluitarà contra els forts. Tenim l’empenta, tenim la gent, tenim les idees i tenim els projectes per derrotar els partits que ocupen el poder municipal des de 1979 i aixecar una altra Vilanova i la Geltrú possible.

Durant aquests anys a l’Ajuntament hem après els límits de la institució, però també hem vist com els successius governs es plegaven sense ni tan sols protestar al poder dels més forts. Han lliurat serveis bàsics a empreses multinacionals trituradores del territori i de drets laborals; han hipotecat el futur de la ciutat als bancs rescatats amb diners de tots; han capitulat davant dels intents del govern de Madrid de treure competències als municipis. El 26 de maig ho hem de tenir en compte.

La frase de Xirinacs també ens recorda que la lluita és l’únic camí per deixar de ser febles. I, afegiríem, que totes les lluites són importants. El dret a l’habitatge, la defensa de l’escola pública i de les pensions, l’independentisme, el feminisme, l’ecologisme i l’accés al treball formen part, entre moltes d’altres, de les lluites que protagonitza el teixit social de Vilanova i la Geltrú. El nostre compromís amb totes elles és el que ens empeny a emprendre la lluita institucional amb fermesa i el convenciment que ha arribat l’hora de deixar de ser febles. Sense triomfalismes: sabent que la lluita mai acaba i que un govern rebel, que no claudiqui davant dels forts, seria inútil sense una societat igualment dempeus.

Les properes eleccions municipals són una oportunitat per encarar el proper cicle polític amb més força. En un context en què el racisme i la xenofòbia creixen al mateix ritme que la mercantilització de la vida, capgirar Vilanova és una feina de totes, també de l’Ajuntament. Capgirar significa enfortir la democràcia a través de mecanismes de decisió que no siguin una competició entre entitats. Capgirar vol dir incloure tothom i no dividir per origen, ni per llengua, ni per religió. Capgirar és donar la volta a les prioritats: al davant les necessitats de les vilanovines i no les de les grans empreses i fons d’inversió que volen comprar la ciutat. Capgirar significa estar al costat de les víctimes de la repressió de l’estat. Capgirar significar passar de les paraules a la concreció.

Des de Capgirem VNG – CUP tenim clar que això és un projecte a llarg termini, un projecte conjunt. És una aposta de llarg abast que no pot deixar ningú enrere, un projecte que dibuixem entre totes les que sabem que les sortides individuals són una falsa drecera. Hi ha un futur col·lectiu a guanyar, que no és nou sinó que hem heretat de les lluitadores que, com Xirinacs, han mantingut viu fins avui.


Amb la memòria present i amb el futur als cors, Capgirem Vilanova i la Geltrú!